shadow top header

Luipaard

Luipaard Safritop

Deze grote, gespierde kat komt voor in vrijwel geheel Afrika en Azië. Het is de meest voorkomende katachtige en komt vooral in bosrijke gebieden voor. Bij de luipaard komt regelmatig een zwarte vorm voor, een soort albino, maar dan precies omgekeerd. Deze zwarte panters zijn dus geen aparte soort, maar een variatie van de luipaard.

Mannelijke luipaarden kunnen een kop-romp lengte krijgen van 190 cm en een schouderhoogte van 60 cm. Hun gemiddeld gewicht is 60 kilo en maximaal 90 kilo. De vrouwtjes zijn een stuk kleiner. De ogen van de katachtige werken overdag goed maar ook als er weinig licht is. Ook het gehoor en het reukvermogen zijn heel goed. De snorharen van een luipaard spelen een belangrijke rol en veranderen van stand. Luipaarden worden tussen 10 en 20 jaar oud.

De luipaard jaagt in de nacht of in de schemering. Zelden jaagt hij overdag omdat hij dan teveel opvalt. Overdag rust hij meestal in een boom of in een struikgewas. De luipaard besluipt zijn prooi zeer sneaky vanuit een hindernis, van waaruit hij zijn prooi aan het begluren is. Hij jaagt op middelgrote zoogdieren. Afrikaanse luipaarden nemen hun prooi mee een boom in, waar ze die opeten. Ze zijn dan veilig voor andere roofdieren die zijn prooi kunnen stelen.

De luipaard leeft alleen, enkel in de paartijd zoeken ze elkaar op. Hij heeft een vast territorium die hij tegen soortgenoten verdedigt.

De luipaard is de meest algemene en wijdverbreide grote katachtige, die zich makkelijk aanpast en kan overleven in de nabijheid van de mens. In de bewoonde wereld buiten de parken zijn dieren niet erg geliefd. Het zijn echte killers, ze slaan het vee van de plaatselijke boeren als prooi en vooral de luipaard is voor de locale bevolking een levensgevaarlijke bedreiging. De jacht op het dier voor zijn pels en de jacht en vergiftiging van de luipaard en andere roofdieren door veeboeren hebben de totale populatie doen dalen.

Het thema Luipaard in onze tenten vindt je terug door de gebruikte kleuren, sfeer, prints, decoratie, spellen en andere details.

november 7th, 2015 s.emanul

Campings

No comments found.